22 Οκτωβρίου 2009

Τα «πειραματόζωα» της νέας γρίπης



Ποιοι δοκίμασαν το νέο εμβόλιο για τη γρίπη Α-Η1Ν1; Σε ποιους τεστάρεται το νέο σκεύασμα που ίσως αποτελέσει το εμβόλιο για το Aids; Όλοι έχουμε στο μυαλό μας τους συμμετέχοντες σε κλινικές δοκιμές για νέα φάρμακα ως ένα είδος πειραματόζωου, που αφήνεται εν λευκώ στα χέρια αυστηρών γιατρών με μακριές άσπρες ρόμπες και σύριγγες ανά χείρας. Η αλήθεια είναι ότι κάπως έτσι μοιάζει απλώς υπάρχουν κανόνες, οργάνωση και πάνω από όλα η ελευθερία του συμμετέχοντος να αποχωρήσει όποια στιγμή επιθυμεί από το εν λόγω ιατρικό εγχείρημα. Τι ωθεί όμως κάποιον να θέσει εαυτόν ως «δοκιμαστή» στην υπηρεσία της επιστήμης; Τα χρήματα ή η προσφορά στην ανθρωπότητα; Η ελπίδα ή η απελπισία; Η περιέργεια ή η ανάγκη; Το να δηλώσεις εθελοντής σε κάποια κλινική δοκιμή ανά τον κόσμο δεν είναι δύσκολο. Επικοινωνείς τηλεφωνικά με τους υπεύθυνους ερευνητές ή υποβάλλεις ηλεκτρονικά την αίτηση με τα στοιχεία σου. Το αν τελικά θα γίνεις εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, αναλόγως με τις απαιτήσεις της κάθε κλινικής δοκιμής, αλλά πάνω από όλα από το αν είσαι υγιής ή αν πάσχεις από κάποια συγκεκριμένη νόσο.

Ηλικία, φύλο, ιατρικό ιστορικό, τρόπος ζωής, κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ, εμβόλια ή φάρμακα που έχουν ληφθεί κατά το παρελθόν είναι σημαντικοί παράγοντες οι οποίοι καθορίζουν την τελική συμμετοχή ενός εθελοντή σε μια κλινική έρευνα.
Σύμφωνα με στοιχεία του Economist, ανά 10.000 εθελοντές 250 είναι αυτοί που περνούν τις προ-κλινικές εξετάσεις,10 όσοι μπαίνουν στην κλινική έρευνα και μόνο 1 αυτός που εγκρίνεται από τους αρμόδιους. Ρίχνοντας μια ματιά στον κόσμο του διαδικτύου διαπιστώνει κανείς ότι τα χρήματα αποτελούν σημαντικό λόγο για να γίνει κάποιος «πειραματόζωο». Το «εθελοντής» αποτελεί περισσότερο «βιτρίνα» των εταιρειών που διεξάγουν τις έρευνες, ίσως για να μην χαρακτηριστεί ο «δοκιμαστής» ως επάγγελμα. Κάτι που φυσικά δεν ισχύει αφού υπάρχουν εκατοντάδες sites που προτρέπουν όσους δεν έχουν δουλειά ή όσους θέλουν ένα γερό έξτρα εισόδημα, να γίνουν «εθελοντές» σε κλινικές δοκιμές.
Υπάρχουν ακόμη και εταιρείες που «κλείνουν» υποψήφιους πελάτες στις φαρμακευτικές ή προσφέρουν μηχανές αναζήτησης της ιδανικής κλινικής έρευνας στην οποία κάποιος επιθυμεί να συμμετάσχει. Το «ιδανική» εξαρτάται φυσικά από το τι ψάχνει κανείς. Ποια δίνει τα περισσότερα χρήματα αλλά είναι σχετικά ασφαλής; Σε τι απόσταση από το σπίτι βρίσκεται το κέντρο των κλινικών δοκιμών; Τι έξοδα καλύπτει; Πόσες ημέρες ή εβδομάδες πρέπει να αφιερώσεις σε αυτή; Μπορείς παράλληλα να δουλεύεις ή να γυρίζεις στο σπίτι σου το βράδυ; Οι περισσότερες κλινικές έρευνες ανά τον κόσμο πληρώνουν καλά. Δεν βγαίνει μια περιουσία αλλά ο μέσος όρος των 50$ την ημέρα, ακούγεται ελκυστικός. Αναλόγως με το πόσες ώρες και ημέρες χρειάζεται κάποιος να αφιερώσει στη συγκεκριμένη έρευνα η πληρωμή του μπορεί να κυμανθεί από 300$-5.000$. Όσο πιο πολύ κρατήσει η έρευνα τόσα περισσότερα τα χρήματα. Πολλές εταιρείες καλύπτουν έξοδα διαμονής, κόστος εισιτηρίων, γεύματα ακόμη και νταντά για να κρατάει τα παιδιά στο σπίτι. Όχι άσχημα π.χ. για έναν άνεργο, έναν φοιτητή που ψάχνει μια part-time δουλειά ή μια νοικοκυρά.
Κάθε κλινική έχει τον δικό της τρόπο πληρωμής. Συνήθως πρόκειται για δυο τραπεζικές επιταγές. Η πρώτη (το 50% της αμοιβής) δίνεται στο τέλος της κλινικής έρευνας και η δεύτερη στο τέλος της μετα-κλινικής παρακολούθησης. Αν πρόκειται για έρευνα μεγάλης διάρκειας τότε ορίζονται ενδιάμεσα συγκεκριμένες ημερομηνίες πληρωμής.
Οι χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό κλινικών ερευνών είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, η Γερμανία και η Αυστρία. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο δίνεται άδεια για να πραγματοποιηθούν περίπου 1.100 κλινικές έρευνες. Φυσικά το κόστος των κλινικών δοκιμών για πολλές φαρμακευτικές εταιρείες είναι δυσβάσταχτο γι’ αυτό και διενεργούν συνήθως το Τρίτο Στάδιο των ερευνών τους (που απαιτεί από 1.000-3.000 δοκιμαστές) σε χώρες του Τρίτου Κόσμου, όπου αυτόματα το κόστος πέφτει στο 1/10!

Εκατοντάδες «δοκιμαστές» τείνουν να κάνουν τη συμμετοχή σε κλινική έρευνα επάγγελμα. Αγνοούν τις αυστηρές οδηγίες των γιατρών και των επιστημόνων για το πόσο συχνά μπορούν να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους εγχειρήματα (όχι πάνω από 4-5 φορές το χρόνο και ενώ έχει περάσει τουλάχιστον ένα τρίμηνο από κάποια προηγούμενη συμμετοχή σε κλινική δοκιμή). Προσπαθούν να βγάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα θέτοντας τον εαυτό τους σε κίνδυνο και κάνοντας τα αποτελέσματα των κλινικών ερευνών αναξιόπιστα. Γι’ αυτό έχουν δημιουργηθεί «ειδικά κέντρα» που διατηρούν τα στοιχεία όσων συμμετέχουν σε κάποια κλινική έρευνα και στα οποία είναι μέλη όλα τα εργαστήρια προκειμένου να διασφαλίσουν σωστά αποτελέσματα και να αποφύγουν την έκθεση κάποιου σε κίνδυνο.

Τα Στάδια στα οποία χωρίζεται συνήθως μια κλινική έρευνα είναι τέσσερα:

Στάδιο Ι: οι ερευνητές δοκιμάζουν ένα καινούργιο φάρμακο ή θεραπεία για πρώτη φορά σε ένα μικρό αριθμό εθελοντών (20-80) προκειμένου να αξιολογήσουν την ασφάλειά του, να καθορίσουν μια συγκεκριμένη δόση και να καταγράψουν τυχόν παρενέργειες.

Στάδιο ΙΙ: το φάρμακο ή η θεραπεία δίδεται σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων (100-300)-οι οποίοι συνήθως πάσχουν από τη νόσο την οποία θεραπεύει το εν λόγω φάρμακο- προκειμένου να εκτιμηθεί καλύτερα η αποτελεσματικότητά του.
Στάδιο ΙΙΙ. H θεραπεία πρέπει να έχει πολύ καλά αποτελέσματα στο Στάδιο ΙΙ και να είναι απολύτως ασφαλής για το κοινό.Ο αριθμός των συμμετεχόντων αυξάνεται κατά πολύ (1.000-3.000) για να διαπιστωθεί αν η θεραπεία έχει το θετικό κλινικό αποτέλεσμα που φάνηκε στο Στάδιο ΙΙ. Διερευνάται επίσης η φύση και η ομοιότητα τυχόν παρενεργειών. Τις περισσότερες φορές κρατάει περισσότερο από όσο έχει υπολογιστεί.

Στάδιο IV: οι έρευνες πλέον δείχνουν ξεκάθαρα το ρίσκο, το όφελος αλλά και τη δόση που πρέπει να καθοριστεί. Συνήθως το Στάδιο IV υπάρχει όταν το φάρμακο έχει εγκριθεί για τη θεραπεία κάποιας συγκεκριμένης νόσου. Στο στάδιο αυτό γίνονται συγκρίσεις μεταξύ του νέου φαρμάκου και άλλων που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά. Η πλειοψηφία των κλινικών ερευνών θεωρείται ασφαλής. Σκεύασμα, εμβόλιο ή οποιοδήποτε άλλο φάρμακο χρησιμοποιείται σε ανθρώπους έχει προηγουμένως περάσει από συγκεκριμένα εργαστήρια, έχει δοκιμαστεί σε ζώα και έχει πάρει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής IEC η οποία διασφαλίζει την «ηθικότητα» και την ασφάλεια της κλινικής δοκιμής καθώς και τα δικαιώματα των συμμετεχόντων σε αυτή. Είναι σχεδόν απίθανο να προκαλέσει το θάνατο σε έναν δοκιμαστή. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν παρενέργειες ή άλλες αντιδράσεις. Πονοκέφαλοι, οιδήματα, εμετοί, διάρροιες, αλλεργικά σοκ είναι ορισμένες από τις πιο ελαφριές και συχνές.
Αυτά βεβαίως ισχύουν στις «πολιτισμένες» χώρες, διότι στις χώρες του Τρίτου Κόσμου πολύ συχνά τα δικαιώματα υγιών και αρρώστων καταπατούνται από τις φαρμακευτικές εταιρείες και χιλιάδες άνθρωποι γίνονται πειραματόζωα εν αγνοία τους. Ένας επίσης πολύ σημαντικός λόγος που ωθεί πολλούς να συμμετάσχουν σε κλινικές έρευνες είναι η ελπίδα μιας νέας, ταχύτερης και αποτελεσματικότερης θεραπείας για την πάθησή τους.
Χιλιάδες άνθρωποι που βρίσκονται σε τελικά-μη αναστρέψιμα- στάδια νόσων βλέπουν τη συμμετοχή σε κλινικές έρευνες ως τη μόνη σανίδα σωτηρίας. Ένας μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων δεν διαθέτει τα χρήματα που απαιτούνται για να ακολουθήσει κάποια φαρμακευτική αγωγή, οπότε απευθύνεται σε τέτοιου είδους εργαστήρια προκειμένου να συνεχίσει να λαμβάνει τα φάρμακα που χρειάζεται.
Σε πολλές περιπτώσεις όμως η κλινική έρευνα μπορεί να μην έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πολλές δοκιμές δεν καταφέρνουν να ξεπεράσουν την θεραπεία που ήδη υπάρχει. Ή ακόμη κι αν είναι αποτελεσματική μπορεί κάποιος να βρεθεί στην ομάδα των «placebo», όσων δηλαδή κατά τη διάρκεια της έρευνας δεν λαμβάνουν το πραγματικό φάρμακο αλλά κάτι άλλο χωρίς να το γνωρίζουν και μόνο όταν ολοκληρωθεί η έρευνα τους δίδεται η κανονική θεραπεία. Έτσι όσοι συμμετέχοντες ελπίζουν σε μια καλύτερη ή ταχύτερη θεραπεία ή στην δημιουργία μιας θεραπείας συνήθως θεωρούν ότι έχασαν τον χρόνο τους ή ότι δεν ακολούθησαν τον δρόμο τον οποίο από την αρχή τους είχε υποδείξει ο γιατρός τους. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία του Αμερικάνικου Εθνικού Κέντρου Για Τον Καρκίνο: Λιγότερο από το 5% των ασθενών με καρκίνο συμμετέχουν σε κλινικές έρευνες. Αν συμμετείχε το 10%, οι έρευνες θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν σε ένα χρόνο, αντί για 3-5 χρόνια που απαιτούνται αυτή τη στιγμή.

Πηγές: www.clinicaltrials.gov www.entertrials.co.uk www.entertrials.com http://www.thefreelibrary.com/Being+there:+MS+clinical+trials+as+seen+by+some+volunteers.-a0200343883 www.theepochtimes.com/n2/content/view/20772/
$(document).ready(function(){
$("a[rel='colorbox-gallery']").colorbox({slideshow:true}); });

Για την επεξεργασία Νώντας Κρεμμύδας

15 Οκτωβρίου 2009

Τα «καλλιστεία» της Ν.Δ.



Η Ντόρα Μπακογιάννη έχει ωραίο χαμόγελο, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι καλός στις κοινωνικές εκδηλώσεις και ο Αντώνης Σαμαράς παίζει υποφερτό τένις.
Υπάρχει κανένα άλλο κριτήριο στη βάση του οποίου μπορεί κανείς να επιλέξει τον αυριανό ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Μάλλον όχι. Κανείς δεν γνωρίζει ποιες είναι οι κοσμοαντιλήψεις τους, οι πολιτικές τους προτεραιότητες, οι αξίες τους. Διότι όλα αυτά τα πολύ σημαντικά στοιχεία είχαν εξοριστεί ως «ιδεολογία» από τη Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή. Με αποτέλεσμα, οι τωρινές εκλογές να είναι στην ουσία «καλλιστεία», όπου ο κάθε υποψήφιος προσπαθεί να στρατολογήσει συνέδρους όχι στη βάση κάποιας κοινής πολιτικής πλατφόρμας ή κοινών αξιών αλλά απλά και μόνο στη βάση προσωπικών σχέσεων και αμοιβαίου οφέλους.
Αυτή είναι η τραγική εικόνα του κόμματος της Ν.Δ. την οποία αφήνει πίσω του ο Καραμανλής. Ακόμα και ο μεγαλύτερος εχθρός της Ν.Δ. θα πρέπει να αισθάνεται βαθειά θλίψη για το θέμα που παρουσιάζουν τα στελέχη του κόμματος, καθώς σέρνονται στις διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές για να αναλύσουν τα αίτια της συντριβής της Ν.Δ. Αυτό που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι η η παντελής ανικανότητά τους να σκεφθούν με όρους πολιτικούς-ιδεολογικούς. Το αφήγημά τους για την «λαβωμένη παράταξη», την «προδοσία», το «μήνυμα που πήραμε», θυμίζει περισσότερο το σιιτικό σύμπλεγμα της «μαρτυρίας» παρά το αφήγημα ενός ορθολογικού δυτικού πολιτικού κόμματος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η οργή τους δεν είναι η οργή κάποιου που έχασε μια ιδεολογική μάχη. Είναι η οργή κάποιου που έχασε τη νομή της εξουσίας. Αυτό είναι το ένα και μοναδικό στοιχείο που συνδέει τους νεοδημοκράτες καθώς ετοιμάζονται να σφάξουν αλλήλους. Οταν το Ρεπουμπλικανικό κόμμα έχασε τις πρόσφατες εκλογές στις ΗΠΑ από τους Δημοκρατικούς του Ομπάμα, η οργή του μέσου οπαδού του συντηρητικού κόμματος αφορούσε θέματα αξιών και ιδεών. Ο μέσος Ρεπουμπλικανός βίωνε την εκλογική ήττα ως ήττα των ιδεών του σε θέματα π.χ. κοινωνικών δαπανών, φορολογίας, αμβλώσεων, εκπαιδευτικής πολιτικής. κ.λπ. Ομως, δεν μπορεί να πει κανείς το ίδιο για τον μέσο οπαδό της Ν.Δ. διότι, απλούστατα, ποτέ το κόμμα του δεν είχε δώσει αγώνα για ιδέες. Ο μέσος νεοδημοκράτης, όπως διαμορφώθηκε κάτω από την τελευταία ηγεσία, δεν γνώριζε ποιες πολιτικο-ιδεολογικές διαφορές τον χωρίζουν -αν τον χωρίζουν- από το ΚΚΕ, τον ΛΑΟΣ, τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ. Το μόνο που γνώριζε είναι ότι αν κυβερνήσουν «αυτοί», τότε δεν κυβερνούν «οι δικοί μας».
Ο απερχόμενος ηγέτης της Ν.Δ. έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον αξιακό ευνουχισμό του κόμματος. Οπως άλλωστε δήλωσε, ως νέος Βασιλιάς-Ηλιος τη νύχτα των εκλογών, η σχέση του με το εκλογικό σώμα δεν ήταν μια ορθολογική συμβολαιακή σχέση υλοποίησης ενός πολιτικού προγράμματος αλλά μια μεταφυσική «προσωπική σχέση εμπιστοσύνης με τον λαό». Αυτό ακριβώς το στοιχείο αντιπροσωπεύει την πεμπτουσία του «καραμανλισμού», όπως τον πρωτοδιατύπωσε ο θείος και τον ακολούθησε κατά γράμμα ο ανηψιός: Οτι πεμπτουσία της πολιτικής είναι η προσωπική σχέση του ηγεμόνα με τον λαό -μια σχέση που δεν διαμεσολαβείται από ιδέες, αξίες, πολιτικά προγράμματα και από ανάλογες ανωφελείς πολυτέλειες.
Αλλά ίσως το πιο τραγικό από όλα, είναι ότι όλοι οι υποψήφιοι για την ηγεσία της Ν.Δ. ταυτίζονται ουσιαστικά με τον απερχόμενο ηγέτη και με την ιδεολογία του «καραμανλισμού». Από την Μπακογιάννη μέχρι τον Σαμαρά και τον Αβραμόπουλο, όλοι ταυτίζονται με έναν ηγέτη που όχι απλά οδήγησε τη Ν.Δ. στη μεγαλύτερη πολιτική συντριβή της ιστορίας της αλλά και στον ολοκληρωτικό ιδεολογικό ευνουχισμό. Η μάχη την οποία δίνουν είναι μέσα από το γήπεδο του «καραμανλισμού», του οποίου όλοι διεκδικούν την κληρονομιά. Γι' αυτό, λοιπόν, η «μάχη» για τη διαδοχή δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο παρά καλλιστεία, μια ανούσια εκστρατεία δημοσίων σχέσεων και παλαιοκομματικών συναλλαγών.
Του ΤΑΚΗ ΜΙΧΑ

8 Οκτωβρίου 2009

Η ευνουχισμένη Δημόσια Διοίκηση


Μπορεί η πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου να έχει, παραδοσιακά, πανηγυρικό χαρακτήρα, ωστόσο ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου αποφάσισε να την αξιοποιήσει προκειμένου να δώσει στους υπουργούς της κυβέρνησής του μια πρώτη γεύση για τα προβλήματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν. Έτσι, κάλεσε στη συνεδρίαση το Συνήγορο του Πολίτη Γ. Καμίνη, προκειμένου ο ίδιος να σκιαγραφήσει στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου τις παθογένειες του δημόσιου τομέα.
«Δεν εισακουστήκαμε» Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Συνήγορος του Πολίτη, η Αρχή φρόντιζε να ενημερώνει πάντα τους εκάστοτε υπουργούς για τις δυσλειτουργίες και τις εκκρεμότητες που διαπίστωνε, ωστόσο τόνισε ότι «η Αρχή στερείτο θεσμικών συνομιλητών, καθώς οι προτάσεις της δεν εισακούγονταν, επειδή συχνά έθεταν “τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων”». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «οι υπουργοί πρέπει να εμπιστευθούν τη δημόσια διοίκηση και με λίγη υπομονή θα δουν τα στερεότυπα να ανατρέπονται».
«Χειραφέτηση του Δημοσίου :Η δημόσια διοίκηση είπε ότι είναι «ευνουχισμένη, φοβισμένη και ευθυνόφοβη ενώ έχει καλλιεργηθεί η εντύπωση πως η δημόσια διοίκηση είναι ανίκανη να διεκπεραιώσει και να υποστηρίξει το έργο της». Υπογράμμισε, δε, ότι «πρώτιστο καθήκον είναι η επίδειξη εμπιστοσύνης στη δημόσια διοίκηση», εξηγώντας ότι «οι υπουργοί έχουν την τάση να περιβάλλονται από τους μετακλητούς συνεργάτες τους».
Ο κ. Καμίνης τόνισε ότι «η δημόσια διοίκηση πρέπει να είναι χειραφετημένη, όχι αυτονομημένη, ενώ δεν είναι δυνατόν κάθε κυβερνητική αλλαγή να ισοδυναμεί με μια “μικρή Μεταπολίτευση”», συμπληρώνοντας ότι «η Ε.Ε. εδώ και χρόνια έχει υιοθετήσει το μοντέλο διοίκησης μέσω υιοθέτησης στόχων, πρακτική που ψήφισε και η Βουλή το Φεβρουάριο του 2004, όμως έκτοτε αυτή η πρακτική προχωρά αργά» και υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να τίθενται βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι, οι οποίοι θα πρέπει να παρακολουθούνται ανεξάρτητα από τις όποιες κυβερνητικές αλλαγές».

1 Οκτωβρίου 2009

Φθινοπώριασε νωρίς

Γύμνια από Ιδέες: έπεσαν οι Ελπίδες

Εκλογές στο Φθινόπωρο:Πράσινοι και ΣΥΝ

Ισχυρίζονται πολλοί ότι θα ήταν καλύτερα για τη Δημοκρατία να προκύψει από τις εκλογές εξακομματική Βουλή, να μπουν δηλαδή με άνεση στον «ναό» της ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Οντως, θα ήταν καλό. Γιατί θα βλέπαμε τότε τη γύμνια τους και την πολιτική ολιγότητά τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη το απέδειξε, αλλά επειδή τον συμπαθεί τμήμα του λαού εξακολουθεί να μας ταλαιπωρεί με τις παλινωδίες του, τις εσωκομματικές του έριδες και τη συστημική του (αντικαπιταλιστική, προς Θεού) συμπεριφορά, αλλά και με την ανύπαρκτη πολιτική του, εναλλακτική πρόταση.

Γερασμένες πολιτικές από νέους ανθρώπους. Θλίψη.

Κι επειδή είναι κι ο λαός γερασμένος, η εμφάνιση του επικεφαλής των Πράσινων στην TV ώθησε πολλούς να τους εκτιμήσουν θετικά (νέο καθαρό πρόσωπο, δυναμικό κ.ά. ιμπρεσιονιστικά). Ουδείς είδε ή άκουσε τον καθαρά καθεστωτικό τους λόγο (συνεργασίες, υφ' όρους παρακαλώ, με το πρώτο κόμμα εάν δεν σχηματίσει κυβέρνηση και τα γνωστά παλαιοκομματικά φληναφήματα). Πουθενά λόγος για ανατροπή τού αποδεδειγμένα διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος, για εξάλειψη του μεταπρατικού χαρακτήρα της ελληνικής οικονομίας, για κοινωνική οικολογία. Πουθενά μια πολιτική πρόταση (έστω υποστήριξη τοπικών-περιφερειακών οικονομιών).

Κάτι άλλα βαρύγδουπα για πράσινες οικονομίες είναι, απλώς, ανεμώλια έπη που πιθανώς προσελκύουν μερικούς απογοητευμένους από τα άλλα κόμματα.

Να μπουν στη Βουλή, τότε, γιατί; Για να βολευτούν κάμποσοι από δαύτους μαζί με τους κύκλους τους; Αυτή είναι η πολιτική της Αριστεράς; Εκτός εάν οι Πράσινοι αυτοπροσδιορίζονται υπερκομματικοί, αλλά τι σημαίνει αυτό, όταν τρέχουν τα σάλια τους ακόμη και στο ενδεχόμενο να συμετάσχουν στην εξουσία; Ας παραβλέψουμε δε το γεγονός ότι ήδη ασκούν εξουσία με τη δημοσιότητα που τους χάρισε η τηλοψία. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον διαλύεται, ο ΣΥΝ συρρικνώνεται, το ΚΚΕ αλώβητο, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις κομμουνιστικές εμμονές της, ο ήλιος στη θέση του (οι «ιδιοκτήτες» του συστήματος, το ίδιο το σύστημα, οι ελίτ, οι βιομήχανοι κ.λπ.).

("Παρέμβαση" του Σταματελόπουλου)

Λίγο πρίν τις εκλογές: "Μια ώρα ΠΑΣΟΚ..."



ΠΕΡΝΑΕΙ τα Τέμπη κατηφορίζοντας ο βιοπαλαιστής μας με το Ζάσταβα και, γκρου γκρου γκρου, σβήνει η μηχανή στο παλιοσαραβαλάκι κι ο άνθρωπός μας μένει στο δρόμο.

Ποια Εξπρές Σέρβις; Ούτε δεκάρα τσακιστή δεν έχει πάνω του για να πάρει κουλούρι· εντελώς στεγνός, μιλάμε!

ΚΑΝΕΙ οτοστόπ κι ευτυχώς, να λέτε, που φιλοτιμείται και σταματάει ένας φορτηγατζής. «Σ' ευχαριστώ, αδελφούλη, τα 'φτυσε η σακαράκα και πρέπει τ' απόγευμα να 'μαι Αθήνα, έχει ένα κονέ ο μπατζανάκης μου μπας και πιάσω δουλειά σε μια βιοτεχνία που φτιάχνει κουβαρίστρες. Είμαι έξι μήνες άνεργος, έχω τέσσερα παιδιά να θρέψω και κοντεύω να τρελαθώ»!

«ΓΙΑ να 'χουμε καλό ρώτημα: τι θα ψηφίσεις του λόγου σου την Κυριακή;». Στο ψητό ο φορτηγατζής μας. «Τι να σου πω, καρντάση; Είμαι αηδιασμένος, αγριεμένος, μ' έχουν πουλήσει όλοι, αλλά την παράταξη δεν μπορώ να την εγκαταλείψω. Θα κάνω αυτό που 'πε ο Ζαγορίτης: εκείνους που την πληγώσανε θα τους μαυρίσω».

«ΤΟΣΟ μαλάκας είσαι;»(!). Αγριεύει ο φορτηγατζής: «Ανεργος με τέσσερα παιδιά και θα ξαναψηφίσεις Νέα Δημοκρατία;(!). Είσαι άξιος της μοίρας σου, καλά να πάθεις! Εξω απ' το φορτηγό μου, ηλίθιε»! Ανοίγει εν κινήσει την πόρτα, του ρίχνει μια σπρωξιά ο άσπλαχνος και τον πετάει τον άνθρωπό μας στον δρόμο.

ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟ θύμα της αρχαιοελληνικής διχόνοιας ο ταλαιπωρημένος βιοπαλαιστής μας, σακατεμένος, ξαναπροσπαθεί να κάνει οτοστόπ. Και ω του θαύματος! Φρενάρει μια ξανθιά, αλφαδιασμένη δίμετρη κουκλάρα την ιλουστρασιόν κάμπριο Τζάγκουάρ της και του λέει τρυφερά: «Τι έπαθες, άνθρωπέ μου; Θες βοήθεια; Μπες μέσα»!

ΕΝΩ έχει μείνει άγαλμα ο δικός μας κιαλάροντας με κλεφτές ματιές τα καλλίγραμμα πόδια της, που δραπετεύουν από το καυτό μίνι και απλώνονται αριστοκρατικά σε φρένο-γκάζι, δέχεται την ίδια επίκαιρη ερώτηση: «Τι θα ψηφίσεις;». «Ε, ε, τι, τι ναα ψηφίσω;; ΠΑ, πΑ, ΠΑΣΟΚ»!

«ΣΥΝΤΡΟΦΕ»! Φρενάρει και τον αγκαλιάζει σφιχτά η ξανθιά θεά. «Κι εγώ ΠΑΣΟΚτζού είμαι, πρόδωσα την μπουρζουαζία, τον πατέρα μου που 'ναι μεγαλοτραπεζίτης, για το καλό του λαού και του τόπου. Με τρελαίνει που πας να δουλέψεις στις κουβαρίστρες, παιδαρά μου, με φτιάχνει, με εξιτάρει»!

ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ απότομα στο κοντινότερο μοτέλ, τον ανεβάζει σπρώχνοντας στο δωμάτιο, του σκίζει το πουκάμισο και τον ρίχνει με λύσσα στο κρεβάτι. «Ταπείνωσέ με, πρασινοφρουρέ μου! Χαστούκισε αυτή την πόρνη τη μοναχοκόρη του μεγαλοτραπεζίτη! Δείξ' της να καταλάβει πόσο ισχυρός είναι ο λαός! Ξεφτίλισε το κακομαθημένο πλουσιοκόριτσο! Ξέσκισε το τραπεζικό της σύστημα, επαναστάτη μου! Σεισμός - σεισμός - σοσιαλισμός»!

ΤΡΙΖΟΥΝ οι σουμιέδες, ματώνουν οι θάλασσες, αναστενάζει το σύμπαν κι ανασταίνονται οι νεκροί· σου κάνει ένα δώρο μερικές φορές η ζωή που δεν το 'χες ποτέ ονειρευτεί. «Ανοιξε την τσάντα μου, βγάλε αυτό το μαστίγιο με τις επτά ουρές που 'χω μέσα και χτύπα με αλύπητα, δυνατά!», τον προστάζει η ασυγκράτητη ξανθιά.

«ΜΑΑ...». «Τι μου και μα! Χτύπα με σου λέω, μαστίγωσέ με, είναι ο μόνος τρόπος για να 'ρθω σε οργασμό. Λιώσε με! Χωρίς δισταγμό, δίχως έλεος»!

ΤΗ χαζεύει που κοιμάται. Αυτό το καλλίγραμμο, βελούδινο, μαστιγωμένο κορμί που μόλις έχει από την εργατιά λεηλατηθεί. Μπαίνει στο μπάνιο, κοιτάζει τον εαυτό του στον καθρέφτη και μονολογεί: «Τι κορόιδο ήμουνα. Μια ώρα πέρασε από τότε που 'χω γίνει ΠΑΣΟΚ και ήδη γαμάω και δέρνω»!


Ξυπνήστε αυτούς που κοιμούνται,
κι αφήστε ήσυχους μόνο όσους ονειρεύονται.