3 Δεκεμβρίου 2009
«Πρέπει να εφεύρουμε αρρώστιες»
Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΛΙΝΑΡΔΟΥ
Ασαφής παραμένει ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων που έχουν νοσήσει παγκοσμίως από τον ιό της γρίπης, αλλά και όσων έχουν πεθάνει εξαιτίας του.
Σύμφωνα, ωστόσο, με εκτιμήσεις του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων στις ΗΠΑ (Centre for Disease Control and Prevention), μέχρι στιγμής έχουν ασθενήσει περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, ενώ ανεξάρτητοι ερευνητές ανεβάζουν τον αριθμό στα 5 εκατομμύρια.
Η γιατρός του αμερικανικού κέντρου Anne Schuchat επισήμανε πως «αρκετοί που νόσησαν, αλλά είχαν ελαφριά συμπτώματα, δεν πήγαν σε νοσοκομείο, οπότε δεν έχει εξακριβωθεί εάν επρόκειτο για τον συγκεκριμένο ιό ή όχι».
*Το ίδιο θολή εμφανίζεται και η εικόνα για τους θανάτους που αποδίδονται στον Η1Ν1. Στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας μέχρι τώρα έχουν αναφερθεί 5.400 επιβεβαιωμένοι θάνατοι σε 160 χώρες. Ποιος μπορεί, όμως, να μιλήσει με ακρίβεια όταν σύμφωνα με τους ειδικούς «ο ιός σκοτώνει με διάφορους τρόπους, όπως πνευμονία, καρδιακή ανακοπή κ.λπ.».
Σύμφωνα με τη στατιστική του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, πάνω από τους μισούς ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία των ΗΠΑ εξαιτίας της νόσου και περίπου το ένα τέταρτο των ασθενών που κατέληξαν από τον ιό της γρίπης των χοίρων είναι παιδιά και ενήλικες κάτω των 25 ετών.
Επιφυλακτικότητα με το εμβόλιο
Στο μεταξύ, σε διάφορες χώρες του κόσμου ομάδες ακαδημαϊκών και πανεπιστημιακών, όπως για παράδειγμα στον Καναδά, έχουν ξεκινήσει αγώνα δρόμου ώστε να πείσουν τον κόσμο να εμβολιαστεί, καθώς διαπιστώνεται έντονη επιφυλακτικότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις το 1/3 των Καναδών έχουν δηλώσει πως θα πάρουν το νέο εμβόλιο. Ακόμη και σε κατάσταση πανδημίας, ο κόσμος είναι περισσότερο επιφυλακτικός από ποτέ. Καθημερινά στον διεθνή τύπο βλέπουν το φως της δημοσιότητας αντίθετες απόψεις που αν δεν πείθουν, τουλάχιστον υποψιάζουν αφενός για τα οφέλη του νέου εμβολίου και αφετέρου για το μηχανισμό marketing των περισσότερων φαρμακοβιομηχανιών.
*Στις περισσότερες χώρες διεξάγονται δημοσκοπήσεις με θέμα τη λήψη ή όχι του εμβολίου. Στις ΗΠΑ, το ένα τρίτο των πολιτών δηλώνει ότι δεν θέλει να εμβολιαστούν τα παιδιά του.
Πρόσφατα, συντάκτες της εφημερίδας «Le Monde diplomatique» θύμισαν κάποια λόγια που ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της Πανευρωπαϊκής Ιατρικής Συνόδου στη Μάλτα, με χορηγούς τις εταιρείες παραγωγής αντιγριπικών εμβολίων και αντιιικών φαρμάκων, τον Σεπτέμβριο του 2005.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τότε «ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ ανακοίνωσε πως δεν γνωρίζουμε το πότε, αλλά αναμένεται να εκδηλωθεί μία πανδημία γρίπης. Λείπει μόνον μια συνθήκη για την πραγματοποίηση αυτού του γεγονότος, ένας ιός ικανός να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο». Κατά τη διάρκεια εκείνης της Συνόδου έχει καταγραφεί το περίφημο: «Για να πουληθούν τα φάρμακά μας πρέπει να εφεύρουμε αρρώστιες»!
*Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, έχει και η κίνηση της Γαλλίας να παραπέμψει τρεις φαρμακοβιομηχανίες στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, διότι, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Le Monde», «έχει αποκαλυφθεί το μέγεθος αυτής της νέας τακτικής που θέλει νέους πελάτες που να νομίζουν ότι κινδυνεύουν, για να πωλούνται τα νέα πανάκριβα και και επικίνδυνα φάρμακα».