31 Μαρτίου 2010
Μια απάντηση στο Focus από τον Γιάννη Καψή
Η επιστολή του δηµοσιογράφου και πρώην υπουργού εξωτερικών (1982¬1989)Γιάννη Καψή στο γερµανικό περιοδικό Focus:
«Κύριε διευθυντά
Θα ήθελα να συγχαρώ τούς συναδέλφους του περιοδικού σας για την τόσο επιτυχηµένη προβοκάτσια τους µε το περιβόητο πλέον, εξώφυλλο σας. Κατόρθωσε να παρασύρει τους αδιόρθωτα παρορµητικούς συµπατριώτες µου, σε συναισθηµατικές αντιδράσεις , αδιανόητες για ένα καθεστώς ελευθερίας του Τύπου (;) και ν' αποτρέψει µια ψύχραιµη απάντηση στην πραγµατική πρόκληση ότι «ο Γερµανός φορολογούµενος δεν θα βάλει το χέρι βαθειά στην τσέπη για να βοηθήσει τους 'Έλληνες». Δεν θα αµφισβητήσω τις βαρύτατες ευθύνες όλων των κατοίκων αυτής της χώρας και την υποχρέωση µας να προχωρήσουµε σε οδυνηρές θυσίες για την ανασύνταξη της οικονοµίας µας. Ούτε είµαι απ' αυτούς που θέλουν να βάλει ο Γερµανός φορολογούµενος το χέρι στην τσέπη για να µας βοηθήσει. Θα µου αρκούσε να βγάλει ο Γερµανός εταίρος το χέρι του, που έχει χωθεί βαθύτερα,από την δική µου τσέπη και λεηλατεί την ελληνική Οικονοµία όπως συνέβη και κατά την ναζιστική κατοχή¬λεηλασία για την οποίαν µας οφείλετε ακόµη τις περιβόητες πολεµικές επανορθώσεις.
Θα σας θυµίσω ότι την παραµονή της εισδοχής µας στην ευρωζώνη η ισοτιµία της δραχµής προς το µάρκο ήταν 174=1, αλλά η ισοτιµία δαχµης=ευρώ ορίσθηκε σε 375=1 που σηµαίνει ότι η αγοραστική αξία του µάρκου, στην Ελλάδα, τριπλασιάσθηκε.
Υπεραπλουστευµένα εάν ο Γερµανός φορολογούµενος¬που σήµερα αρνείται και ορθά, να βάλει το χέρι στην τσέπη¬αγόραζε ένα κιλό λάδι µε ένα µάρκο την εποµένη µε το ίδιο µάρκο , που είχε βαφτίσει ευρώ, αγόραζε τρία κιλά λάδι περίπου. Πως έγινε αυτό; Θα συνιστούσα να µην επιδιώξετε δικαστική διερεύνηση γιατί στο εδώλιο του κατηγορουµένου δεν θα καθόντουσαν µόνον Έλληνες. Το αποτέλεσµα Έχει σηµασία.
Σήµερα το γερµανικό κεφάλαιο έχει εξαγοράσει το 38% της παραγωγικής βάσης της Ελλάδας, χωρίς να υπολογίσουµε την γιγαντιαία εξαγορά του ΟΤΕ από την D.T. ενώ υφιστάµεθα διάφορους εκβιασµούς 'όπως ν´ αγοράσουµε τα ελαττωµατικά υποβρύχια σας.
Η προβοκάτσια, λοιπόν , του περιοδικού σας επέτυχε. 'Ένα µόνον λάθος έγινε, γεγονός που µε που µε κάνει ν' ανησυχώ προσωπικά. Αυτό το «απατεώνες» και «αλήτες» µου θύµισε τον στοίχο του νοµπελίστα µας Ελύτη για την µεγάλη εξέγερση την ηµέρα της εθνικής µας επετείου το '43. Απέναντι στα µουσκέτα του κατακτητή γράφει στάθηκαν « παιδιά µε γυµνά γόνατα, που τους έλεγαν αλήτες». Συγγνώµη που το θυµήθηκα, αλλά ήµουν ένας από τους «αλήτες» εκείνους. Δεν µνησικακώ. Προσωπικά γλύτωσα µε ένα σηµάδι στο πετσί µου. Ο διπλανός µου τέλειωσε στο Άουσβιτς.
Δεν µνησικακώ. Ανησυχώ..
Γιάννης Καψής
Δηµοσιογράφος¬πρώην υπουργός των εξωτερικών και...αείποτε «αλήτης».