3 Απριλίου 2011

Η Μέρκελ πουλάει λίμνες!



Να πουλήσουμε τα «ασημικά» της χώρας μας,ζητάει η Γερμανία, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τα πολυπόθητα 50 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τι κάνουν, όμως, οι Γερμανοί με τα δικά τους «ασημικά»; Τα έχουν βγάλει στο σφυρί εδώ και χρόνια. Οι περισσότερες μεγάλες γερμανικές ΔΕΚΟ έχουν ιδιωτικοποιηθεί, άλλες σε μεγαλύτερο άλλες σε μικρότερο βαθμό. Ακόμη και στην Ντόιτσε Τέλεκομ, που έχει αγοράσει τον ΟΤΕ, το γερμανικό κράτος είναι μειοψηφία. Μοναδικός καθαρά δημόσιος οργανισμός παραμένουν οι σιδηρόδρομοι, αλλά και αυτοί βαδίζουν προς την εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο.
Τώρα οι Γερμανοί βγάζουν στο σφυρί γη. Για την ακρίβεια, λίμνες. Στα εδάφη τής πρώην Ανατολικής Γερμανίας το γερμανικό κράτος πουλάει 321 λίμνες. Ηδη η πρώτη πουλήθηκε έναντι 400 χιλιάδων ευρώ. Πρόκειται για τη λίμνη Βάντλιτς, λίγο έξω από το Βερολίνο. Ηταν η περιοχή όπου έκανε τα μπάνια της και είχε τις βίλες της η νομενκλατούρα του Κομμουνιστικού Κόμματος επί «υπαρκτού» σοσιαλισμού. Ο νέος ιδιοκτήτης, ένας δικηγόρος από το Ντίσελντορφ, περιμένει να βγάλει τα λεφτά του από την εκμετάλλευση της οργανωμένης παραλίας, τα εστιατόρια, τα καφέ και από τα σκάφη που αράζουν εκεί.
Η Μέρκελ πουλάει λίμνες για να κλείσει τρύπες του προϋπολογισμού• από εμάς τι θα ζητήσει να πουλήσουμε;
Σχόλιο του Π.Β. στην Ελευθεροτυπία.

Αν τελικά δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος το ποσό των 400.000 Ευρώ φαίνεται ιδιαίτερα χαμηλό αν αναλογιστεί κανείς ότι ανταποκρίνεται λίγο έως πολύ στο κόστος ενός καινούριου διαμερίσματος μέχρι 130 τμ, στην βόρεια πλευρά της Αθήνας. Δηλαδή ο συγκεκριμένος επενδυτής με αυτό το ποσό αγόρασε μια λίμνη με εγκαταστάσεις. Μήπως θυμάται κανείς πόσο αποτιμήθηκε το κόστος της Βιστωνίδας λίμνης προκειμένου να ανταλλαγή με δημόσια γη ανάλογης αξίας;
Αναλογίζομαι το κόστος ζωής στη Ελλάδα.
Μήπως τελικά εμείς έχουμε ξεφύγει; Βρισκόμαστε σε μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές κρίσεις που βιώσαμε ποτέ και π.χ οι τιμές των διαμερισμάτων υποχώρησαν μόνο κατά 15% σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη που υπήρξε διόρθωση μέχρι 30% (με αρνητικό πρόσημο φυσικά)
Πρόσφατα επισκέφτηκα το Βερολίνο. Στο εμπορικό κέντρο SONY CENTER (αντίστοιχο του Mall) στο κέντρο της πόλης, ένα πλούσιο γεύμα με ποτό στοίχησε 10 ευρώ κατ άτομο. Δεν αναφέρομαι φυσικά στο κόστος του καφέ η στα fast foods όπου ένα χορταστικό hot dog με μπύρα δεν ξεπερνά τα 3.5 ευρώ.
Μήπως τελικά εμείς ξεφύγαμε;