16 Σεπτεμβρίου 2012

Τρισδιάστατος εκτυπωτής όπλων η άλλως η επιστήμη στην υπηρεσίας της παράνοιας




Mέχρι τώρα οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές είχαν συνδεθεί με μικρής σημασίας project. Πιο πολύ ο κόσμος το έβλεπε ως ένα επίτευγμα της τεχνολογίας που είχε μεν προοπτικές αλλά δύσκολα θα μπορούσε να αλλάξει την καθημερινότητα μας. Τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.

Η Defense Distributed όμως φιλοδοξεί να αλλάξει πλήρως την άποψη μας αυτή. Πρόκειται για μια ομάδα Αμερικανών πολιτών η οποία ανάρτησε στο site Indiegogo το Wiki Weapon Project.

Το Wiki Weapon Project είναι μια προσπάθεια για τον σχεδιασμό και τη δημιουργία πλήρως λειτουργικών πυροβόλων όπλων μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, δεν είναι απαραίτητο τα όπλα αυτά να έχουν την ίδια αντοχή με τα μεταλλικά. Στο βαθμό όμως που θα μπορούν να ρίξουν έστω και μία σφαίρα, θα έχουν πετύχει το στόχο τους.

Αν και μόλις πλησίασαν την συγκέντρωση του ποσού που χρειάζονται το Indiegogo, πάγωσε το project, η ομάδα συνεχίζει να δέχεται χρήματα μέσω PayPal και Bitcoin. Μάλιστα δεδομένου ότι το ποσό που ζητάνε είναι μόνο 20.000 δολάρια, το πιθανότερο είναι ότι θα καταφέρουν να προχωρήσουν.

Αν πράγματι η προσπάθεια τους ευοδωθεί, τότε σίγουρα θα υπάρξει επανάσταση σε ό,τι αφορά την παραγωγή, κυκλοφορία και χρήση όπλων. Ο καθένας θα μπορεί να κατεβάζει δωρεάν ένα σχέδιο από το Internet και να φτιάχνει μόνος του τα όπλα που θέλει. Όπλα που ενδεχομένως να μην μπορούν να γίνουν καν αντιληπτά από τα ειδικά μηχανήματα των αεροδρομίων καθώς θα είναι φτιαγμένα από πλαστικό.

Επιπλέον, στο βαθμό που τα σχέδια αυτά θα είναι open source, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργηθεί μια τεράστια κοινότητα ερασιτεχνών και μη η οποία θα φροντίζει για τη συνεχή εξέλιξη και βελτίωση τους. Αν κρίνουμε δηλαδή από την αντίστοιχη πορεία των εφαρμογών ανοιχτού κώδικα, δεν αποκλείεται τα «σπιτικά» όπλα που θα δούμε να κυκλοφορούν σε λίγο διάστημα να ξεπερνούν σε ποιότητα και δυνατότητες ακόμη και εκείνα που παράγουν μεγάλες βιομηχανίες.
Περισσότερα στο http://youtu.be/AQ6Q3BfbVBU