8 Οκτωβρίου 2009

Η ευνουχισμένη Δημόσια Διοίκηση


Μπορεί η πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου να έχει, παραδοσιακά, πανηγυρικό χαρακτήρα, ωστόσο ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου αποφάσισε να την αξιοποιήσει προκειμένου να δώσει στους υπουργούς της κυβέρνησής του μια πρώτη γεύση για τα προβλήματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν. Έτσι, κάλεσε στη συνεδρίαση το Συνήγορο του Πολίτη Γ. Καμίνη, προκειμένου ο ίδιος να σκιαγραφήσει στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου τις παθογένειες του δημόσιου τομέα.
«Δεν εισακουστήκαμε» Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Συνήγορος του Πολίτη, η Αρχή φρόντιζε να ενημερώνει πάντα τους εκάστοτε υπουργούς για τις δυσλειτουργίες και τις εκκρεμότητες που διαπίστωνε, ωστόσο τόνισε ότι «η Αρχή στερείτο θεσμικών συνομιλητών, καθώς οι προτάσεις της δεν εισακούγονταν, επειδή συχνά έθεταν “τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων”». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «οι υπουργοί πρέπει να εμπιστευθούν τη δημόσια διοίκηση και με λίγη υπομονή θα δουν τα στερεότυπα να ανατρέπονται».
«Χειραφέτηση του Δημοσίου :Η δημόσια διοίκηση είπε ότι είναι «ευνουχισμένη, φοβισμένη και ευθυνόφοβη ενώ έχει καλλιεργηθεί η εντύπωση πως η δημόσια διοίκηση είναι ανίκανη να διεκπεραιώσει και να υποστηρίξει το έργο της». Υπογράμμισε, δε, ότι «πρώτιστο καθήκον είναι η επίδειξη εμπιστοσύνης στη δημόσια διοίκηση», εξηγώντας ότι «οι υπουργοί έχουν την τάση να περιβάλλονται από τους μετακλητούς συνεργάτες τους».
Ο κ. Καμίνης τόνισε ότι «η δημόσια διοίκηση πρέπει να είναι χειραφετημένη, όχι αυτονομημένη, ενώ δεν είναι δυνατόν κάθε κυβερνητική αλλαγή να ισοδυναμεί με μια “μικρή Μεταπολίτευση”», συμπληρώνοντας ότι «η Ε.Ε. εδώ και χρόνια έχει υιοθετήσει το μοντέλο διοίκησης μέσω υιοθέτησης στόχων, πρακτική που ψήφισε και η Βουλή το Φεβρουάριο του 2004, όμως έκτοτε αυτή η πρακτική προχωρά αργά» και υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να τίθενται βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι, οι οποίοι θα πρέπει να παρακολουθούνται ανεξάρτητα από τις όποιες κυβερνητικές αλλαγές».